Flygtninge- og migrantkrisen

Hvordan skal EU løse udfordringerne med de mange flygtninge og migranter, der ankommer til Europa?

Mennesker på flugt
Tema
Større

Flygtningekrisen rammer Europa

I 2015 krydser over en million flygtninge og migranter Middelhavet i forsøget på at nå til Europa. Det sætter EU-samarbejdet under pres. 
Refugees just arrived from Turkey on the boat to the shore of the Greek island of Lesbos. Abandoned belongings and life jackets on the shore of the island of Lesbos, which was previously used by the refugees. November 2015 - Fotograf Aleksandr Lutcenko
Tema
Større

Sådan håndterer EU krisen

EU opretter hotspots og fordeler flygtninge i medlemslandene. En aftale med Tyrkiet skal standse flygtningestrømmen.  
One day I will leave too - An African child looks at the vessel that one day will take him away from Africa - Fotograf franco volpato
Tema
Større

Hvad skal EU gøre? 

Presset på EU’s ydre grænser er anderledes end i 2015. Lejre i Afrika, hjælp til nærområder og tvungen fordeling bliver nævnt som løsninger på krisen.
SONY DSC
Tema
Større

Hvad kan Danmark gøre?

Hvordan er Danmarks handlemuligheder, og hvor mange af EU's initiativer er vi med i?
A refugee camp Eftalou Lesvos in Greece - Fotograf ANJO KAN
Tema
Større

De mest benyttede rejseruter

Strømmen af flygtninge og migranter ændrer sig med tiden. Læs om de mest benyttede ruterne til det forjættede land - Europa. 
Spørgsmålstegn

Hvad er en migrant?

Begrebet migrant har ændret betydning. I dag betegner det ofte mennesker, som udvandrer til et andet land, og som ikke gør det på grund af krig og forfølgelse [læs mere].

>> Gå til leksikon

Læs temasider og diskutér:

  • Har Europa en fælles forpligtelse over for de migranter og flygtninge, der gerne vil til Europa? Eller er det hvert enkelt lands eget problem? 
  • Skal EU-landene deles om ansvaret for flygtninge gennem en tvungen omfordeling? Og i så fald, hvad gør man ved lande, som ikke vil tage imod deres andel af flygtninge?  
  • Er det værd at afgive suverænitet til EU, så EU kan overtage al kontrol med de ydre grænser og f.eks. bevogte den jyske vestkyst og Europas middelhavskyster med et egentligt EU-kystbevogtning i stedet for nationale kystvagter?
  • Hvis EU opretter hotspots/lejre i tredjelande, f.eks. Libyen, hvorfra migranter kan søge asyl og arbejdstilladelse, hvordan garanterer man så flygtninges sikkerhed? Og hvordan afgør man, i hvilke europæiske lande flygtninge skal have asyl? (skal de selv bestemme, eller skal de fordeles mellem EU's lande? 
  • Er nødhjælpsorganisationer med til at holde gang i menneskesmuglernes forretning ved at samle migranter i små både op i Middelhavet? Kan EU lade mennesker drukne i Middelhavet for at sende et afskrækkende signal til andre? Vil det i givet fald hjælpe?
  • Hvis EU arbejder tæt sammen med lande som Tyrkiet og Libyen, bliver det så sværere at kritisere andre stater, som ikke overholder menneskerettighederne?  
  • Kan EU stole på, at Tyrkiet overholder menneskerettighederne over for de flygtninge fra Syrien og Afghanistan, som nu ikke kan komme til Europa, og ikke sender dem tilbage til krig og forfølgelse? Og tør EU fortsat kritisere udemokratiske tendenser i Tyrkiet?

Sideansvarlig: Bodil Marsden

Spørgsmål & svar


Se alle Spørgsmål og svar
Dagens spørgsmål
Stil dit eget spørgsmål

Stil dit eget spørgsmål til EU-Oplysningen. Vi svarer som udgangspunkt inden for 24 timer.

Ring til os på
Tlf: 33 37 33 37